24. 04. středa |
Krása moravských a českých vín_co nás baví na Vinném Újezdě 19
REZERVACE VÍCE |
29. 04. pondělí |
Testovací degustace - Novinky z jižní Rhony, 12 vzorků
REZERVACE VÍCE |
06. 05. pondělí |
Syrah - od základů po špičkové oblasti ze severní Rhony
REZERVACE VÍCE |
BURČÁK NA VINNÉM ÚJEZDĚ Z ČESKO-MORAVSKÝCH HROZNŮ
Přátelé,
burčák se již zabydlel na Újezdě 19. Poprvé budeme burčák oficálně ochutnávat ve čtvrtek 17.9.2015 - burčákové party. Pro tento úvodní den jsme si připravili burčák z odrůdy Solaris. Nádale budeme držet burčákové středy, kdy budeme vozit vždy burčák čerstvý. Ochutnáme společně postupně burčákový nápoj z odrůd Muškát, Muller, Večer, ale i na závěr z modrých odrůd - burčák červený.
Níže po rozkliknutí se dozvíte co to ten burčák vlastně je:-).
Co je to vlastně ten Burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt z révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.
Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu, je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Neobsahuje ale žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů, ten se ale na trhu objevuje jen zřídka. V každém stádiu kvašení má burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi ze zažívacími potížemi. Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni, přiměřená kyselinka a kvasinky rodu Sacharomyces.
Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu.
Burčák se pije hlavně na Moravě a také v sousedním Rakousku a na Slovensku. V jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo. Např. v angličtině se označuje opisem jako partially fermented wine nebo jako new half-fermented wine, případně nepřesně jako new wine (což ale ve skutečnosti znamená mladé víno).
Publikováno: 14. 09. 2015