BURČÁK NA ÚJEZDĚ - ČEKALI JSME NA MORAVSKÉ HROZNY


BURČÁK NA ÚJEZDĚ - ČEKALI JSME NA MORAVSKÉ HROZNY

Každé úterý a středu počínaje 10.9. od 17h budete moci u nás na Újezdě 19 ochutnat výborný burčák - případně si koupit s sebou domu.

Jak jistě víte burčák nevydrží v dokonalé kondici dlouho, proto jsme zvolili pouze 2 dny v týdnu abychom zamezili špatné kvalitě tohoto nápoje.

Více o burčáku:

Burčák je částečně zkvašený mošt z révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 %.

Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu, je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Neobsahuje ale žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů, ten se ale na trhu objevuje jen zřídka. V každém stádiu kvašení má burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi ze zažívacími potížemi. Obsahuje významné množství vitamínů a dalších složek, které ten pravý burčák utváří, tj. přírodní cukr, značná ovocnost jak v chuti tak vůni, přiměřená kyselinka a kvasinky rodu Sacharomyces.

Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu.

Burčák se pije hlavně na Moravě a také v sousedním Rakousku a na Slovensku. V jiných zemích jeho konzumace není příliš rozšířena a ve většině jazyků ani neexistuje příslušné slovo. Např. v angličtině se označuje opisem jako partially fermented wine nebo jako new half-fermented wine, případně nepřesně jako new wine (což ale ve skutečnosti znamená mladé víno).

VSU







Publikováno: 05. 09. 2013

 
© Vinný Újezd 2009 tvorba www stránek emocio
Rezervace Registrace
Facebook Vinný sklep Újezd
Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd