SOBOTNÍ DEGUSTACE - RIESLING, PŘÁTELSTVÍ A DOBRÁ NÁLADA


SOBOTNÍ DEGUSTACE - RIESLING, PŘÁTELSTVÍ A DOBRÁ NÁLADA

Přátelé,kamarádi,
rád bych vás informoval a zároveň shrnul velice zajímavou degustaci, která proběhla na Újezd 19 v sobotu 8.2.od 18.30h v počtu zúčastněných 13(14.byl Jiří Dvořák,který bohužel absentoval při závěrečném hodnocení).  Degustace byla zaměřena na odrůdu Riesling, ale zařadili jsme tentokrát i jeden Gruner Veltliner jako zavíňovací vzorek a také jeden Viogner.

ZDE TABULKA VÍN        FOTO NALEZNETE NA KONCI ČLÁNKU

S Michalem Štěpánem, který proklamuje, že je vinařským amatérem, což vskutku není pravda, jsme pořádali 5-tou degustaci během 4 let na téma Riesling - začínali jsme převážně jen 2-mi oblastmi - Alsasko a Rheingau, ale postupně se nám oblasti rozmnožují a vzorky do degustace začínají být velice, velice sofistikované. Nutno podotknout, že jeden vzorek Rieslingu přinesl jeden z degustujících pan Zahradníček - Riesling smaragd Wachau 2009 od vinařství Johan Donabaum, což bylo vysoce kvalitní víno, které 100% obstálo v náročné konkurenci a za čož panu Zahradníčkovui děkujeme. Degustující jsou z řad příbuzných, známých, byl mezi nimi jeden vinař, 2 dovozci vín a zbytek nadšenců a znalců vín, kteří pravidelně za vínem vyrážejí do zahraničí a pravidelně vína degustují.

Kde degustace mnohdy končí, tady jsme začínali!


1) Gruner Veltliner z rakouského vinařství Gschweicher z obce Roschitz,
s názvem Primary Rocks z vinice Reipersberg jsme odstartovali chuťová kouzla. Veltlín z 80 -leté vinice z ročníku 2012 vykazoval ještě velkou mladost,jemné hořčiny,náznaky medů, bílé pepře, zavřená ovocita. Bylo to opravdu vraždění neviňátek a všichni jsme se shodli, že čas ukáže. Prozatím zbylá vína uložíme a počkáme 2-3 roky, následně znovu vyzkoušíme. Celá poloha Reipersbergu leží na tzv. Urgestein - tedy pradávných naplaveninách a kamenných usazeninách, které se ve vínu odrazí dlouhověkostí a postupným nazráváním.

2) Riesling Smaragd 2009, Weingut Johan Donabaum,Wachau,
barevně velký posun od předchozího vzorku z Weinviertelu, zlatožluté víno vykazovalo krátce po otevření jemné oxydativní prvky, které můžeme cítit u velkých vinařů pracujících ve stylu Biodynamic. Po 2 hodinách se víno více otevřelo, začalo vykazovat tóny žlutého ovoce,tóny medů a marcipánů,vše spojovala nazrálá rieslingová kyselina. Ptal jsem se sám sebe, kam by se víno posunulo za další 2 hodiny, ale víno již nebylo. Pan Zahradníček bude v Praze pořádat vertikálu vinařství Johan Donabaum - rád se zúčastním:-).

3) Riesling Grand Cru 2010, Domaine Jean-Baptiste Adam,Alsasko,
přechod k úplně jinému stylu, neříkám lepšímu,ale jinému. Viniční trať Kaefferkopf si budeme muset pamatovat. Víno je v daloko pitelnějším stylu, svěžejší, možná méně meditatvní, působí však a zajisté je lehčího rázu. Podloží žula,vápník,hořčík v kombinaci ročníku 2010 a dovedností vinaře se ukázalo vrcholné. Pro mě zde bylo vše co se má v rieslingu spojovat - lehká pitelnost(ač se jedná o Grand Cru - pouhých 12,5%  alkoholu), svěžest zástupná čistou vysokou kyselinou, citrusovost s krásnou mineralitou, která vše doplní,ale nepřehluší. Víno bylo pro mě číslo 3 v celkové degustaci - Hut ab , nebo-li klobouk dolu!

4) Riesling Erstes Gewachs 2004, viniční trať St.Nikolaus,Rheingau,
asi největší překvapení večera - přeji jen víno je momentálně v plné lahvové zralosti, což se samozřejmě nadalo říci o všech vzorcích. St.Nikolaus je více jak 60 let stará vice a její Erste Gewachs, nebo-li první keře jsou schopny produkovat mimořádná vína. Symbol původu jména je stará pískovcová socha svatého Mikuláše, která stojí na vrcholu vinice. Vinice je jen 150 metrů od břehu řeky Rýn na malém jižním svahu. Je zde velmi zvláštní mikroklima, které se chová jako zásobník tepla, umocněné působením slunečního záření. Pučení a květena začíná zde vždy o několik dní dříve a poskytuje tak delší období zrání. Půda je položena na  čistých spraších. Chuť vín je velmi intenzivní a vznikají zde velmi hutná a komplexní vína. Degustující se shodli na netypických vůních a chutích vína, které však byly nakonec v rieslingovém kontextu - i když camambérové a máslové tóny jsou patrnější u Chardonnay. Alespoň vidíme všemožnosti vín. Riesling vykazoval i krásné toustové, kouřové a zároveň jemné ovocné tóny. každý si mohl najít co chtěl a to je u vína absolutně rozhodující. Nekončící dochuť vína mi evokovala nekončící studim ať vín tak čehokoliv jiného.
Suveréně 1. místo, i když já osobně jsem ho měl na 2.místě!

5) Riesling Grand Cru W.Gisselbrecht 2006,Dambach-la-Ville,Alsasko,
G.C. polohu Frankstein známe a již jsme vína z této trati z Michalem mohli společně pít. Opět pokračující plejáda toho nejlepšího, co Riesling dovede - ve vůni cítím spíše bílé ovoce,dále pak různé druhy vosků, medů, koření a minerálních olejů. V chuti mě upozornil nádech kůže s citrusovým dozvukem. Nádherné víno, kterému i Guide Hachette udělil v roce 2012 2 hvězdičky (ze 3) a tím ho označuje za pozoruhodné víno. Zajímavostí je ,že předchozí víno bylo zdrojováno čistě spraší, zde se keře noří do 100% žuly.

6) Riesling spatlese 2009,Weingut Dr.Pauly Bergweiler,Mosela,
přešli jsme na úplně jiný typ rieslingu - oblast Mosela po většinou v kategorii
spatlese-pozdní sběr produkuje spíše sladší vína. Tak to zde neplatí,suché víno asi zatím s největší aromatikou, která zde byla. Malinko jsem rozporoval velký rozdíl mezi vůní a chutí, prostě na nose to víno ukázalo strašně moc a očekával jsem podobný nástup i v chuti. Podloží červených břidlic na trati Graacher Himmelreich mě celkově vyvádělo z míry(v dobrém). Nemohl jsem vůně a chutě nějak propojit. Víno bylo velice slušně hodnoceno u ostatních degustujících, tak se třeba někdo připojí se svým komentářem. 

7) Riesling Trimbach "Cuvée Frédéric-Emille" 2006,Alsasko,
víno z velice prestižního vinařství v obci a okolí Ribeauvillé, které v náročné konkurenci trochu zaniklo. Přemýšlel jsem proč toto vysoce jakostní víno "propadlo" a po ochutnání vína znovu po 2 hodinách mám jediné vysvětlení. Sice je to 8 let staré víno, ale vína v nejvyšší třídě od trimbachů jsou zkrátka připravována na 20 let a více, tedy opět problém, že pijeme víno mladé. Víno se nám projevovalo malou oxydózou, temností, neznámou hloubkou, kyselina nešla 100% s vínem, někdy se víno může dostat i do "časové jámy", z které za nějakou dobu vzejde jako víťěz - pár lahví máme, tak uvidíme. Víno pochází z 2 tratí Grand Cru - Geisberg a Osterberg, jejichž podloží jsou vápence,pískovce a fosílie a průměrné stáří vinic 45 let s velice omezenými výnosy.

8) Riesling Dr.von Bassermann-Jordan Jesuitengarten Groses Gewachs 2011,Pfalz, musel(li) jsem se přenést přes absolutní mladost vína a přesunout se do budoucnosti. U minulého vzorku mi to nešlo, zde se osmělím říci, že ano. Vinař-Kellermeister Ulrich Mell opravdu ví co s hrozny dělat. Fermentace probíhá spontánně s přírodními kvasinkami,následné ležení na kvasnicích. Víno má zeleno žlutou barvu. Vysoká ovocnost Zralých až přezrálých všemožných plodů s citrónovou svěžestí. Velká intenzita chuti na patře, opravdu vysoká koncentrovanost chutí, přitom velice minerální ,krásně slané, komplexní. Malá finální hořkost a dlouhotrvající dochuť vše spojí s mohutnou kyselinou.
Zde jsou individuální hodnoty vína:
potenciál vína: 2027
Zbytkový cukr : 7,4 g / l
Celkový obsah kyselin : 8,4 g / l
Obsah alkoholu : 13,0% obj..

Jesuitengarten se nachází v obci Forst na okraji lesa hned vedle kostela, trať obsahuje mnoho minerálů,jinak trať je jílo-písčitá s vekými vápencovými balvany.
Můj osobní favorit,bohužel je ho málo:-(.

9) Riesling Erste Lage Volz, Weingut Van Volxem 2007, Saar,
středně tělnaté víno z mně né moc známé něnemecké oblasti Saar. Přicházíme
k vínu s menším zbytkovým cukrem - cca 15g/l. Víno je středně-žluté barvy se zelenými odlesky.  V chuti je jemná kořenitost, která se mísí se zbytkovým cukrem což vytváří zajímavou souhru. Dále se v chuti projevuje zralé jablko, zralé broskve, mandarinky až po exotické ovoce. Mineralita je zde minimální a ani není potřebná, kořeny révy prostupují různými druhy
břidlic.

10) Riesling St.Urbanshof 2005, Mosela,
další víno z břidličných půd. Tentokráte se vracíme k řece Mosel severněji od Koblenze. Zde již poukazujeme na typičtější moselské víno s vyšším tělem, alkoholem, velice slušnou lahvovou zralostí. Mě svou autentičností tohoto regionu oslovilo velice. Medy,vosky, marzipán,oleje, pryž , dále pak malá oxydóza(s delší otevřeností lahve se opět ztratí), která neuráží naopak je super. Víno se malinko přibližovalo svou strukturou vínu č.2 z Wachau. Není moc uchopitelné, přímé a ukazující směr, ale to mě baví.

11) Viogner Domaine Pierre Gaillard 2012, AOC Codrieu, Maleval,Rhone,
tohoto nerieslingového "exota" jsme zařadili úmyslně. Kladli jsme si otázku nad smyslem kyseliny u vína - u Rieslingu je to pochopitelné, ale u tohoto Viogneru(nebo možná obecně u Viogneru) být musí? U tohoto vína se celková kyselina mohla pohybovat kolem 5g/l a přesto jsme pili víno, které bylo nakonec hodnoceno na 4. místě. Čím to tedy je? Oblast Condrie se nachází na severní Rhoně a specializuje se jen na odrůdu Viogner. 125 hektarů, z kterých se ročně vyrobí 4400 hektolitrů vína dává průměrný výnos 35,2 hl/ha, což je úctyhodné. V takto opečovávaných polohách se pak rodí výjimečná vína. Terroir je stavěn na píscích a žulách. U vín se zjevně projevují botritické tóny, flolární tóny, krásné míchání různých bylin a samozřejmě podpora barikových sudů - dubový sud Allier a Nevers, z čehož se použilo 10% nových sudů. Moc velká paráda:-).

12) Riesling Grand Cru Pfersigberg 2007, Alphonse Kuentz,Alsasko,
poslední víno se opět vracelo k odrůdě námi milované - Rieslingu. Zbytkový cukr stoupal a musím konstatovat standardní větu, čím více cukru v Rieslingu, tím se posouvá do jiných odrůdových rovin, přičemž kyselina je vždy jasně rozpoznatelná. Poslední víno mohlo mít i 50g/l zbytkových cukrů. Musím přiznat, že takto vysoké zbytkové cukry nemusím, ale samozřejmě kvalita byla úžasná. Odklonil jsem tedy stereotypní uvažování a naskočil jsem do rychlíku mnoha chutí a vůní - hruškový sirup, rybízová zavařenina, medy, přitom malá
připečenina.....Nemusel bych toho vypít moc, ale toto bylo opojné a krásné zakončení úžasné degustace.

Následně jsme se ještě vrátili k nedopitým vzorkům a diskutovali o nekonečných možnostech vín.........
Všem zúčasněným bych chtěl poděkovat a doufám, že se opět uvidíme u další degustace:-).

1.místo: Riesling Erstes Gewachs 2004, viniční trať St.Nikolaus,Rheingau
2.místo: Riesling Dr.von Bassermann-Jordan Jesuitengarten Groses Gewachs 2011,Pfalz
3.místo: Riesling Erste Lage Volz, Weingut Van Volxem 2007, Saar
4.místo: Viogner Domaine Pierre Gaillard 2012, AOC Codrieu, Maleval,Rhone

V Praze dne 11.2.2014
Daniel Keřlík

Foto:

foto6_vsu.jpg foto1_vsu.jpgfoto4_vsu.jpgfoto5_vsu.jpgfoto2_vsu.jpg




Publikováno: 11. 02. 2014

 
© Vinný Újezd 2009 tvorba www stránek emocio
Rezervace Registrace
Facebook Vinný sklep Újezd
Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd