Šroubovací uzávěr a víno - jak to s nimi vlastně je???

18. 06. 2019
úterý

Vstupné 399,-

Vážení přátelé kvalitních vín,

rádi bychom vás pozvali na degustaci vín pod šroubovacím uzávěrem a zároveň na degustaci, při které se jednak důkladně zamyslíme, popíšeme a představíme “šroubovací uzávěr”, druhak si ukážeme a ochutnáme desítku vín pod tímto konzervativním uzávěrem. Pokusíme se i zbavit určitých předsudků a také upozornit na plusy a mínusy těchto typů uzávěrů. Degustaci zakončíme fenomenálním Syrahem z australské Yarra Valley:

Levantine Hill  2013 Syrah, Yarra Valley

Nosným prvkem degustace bude zamyšlení se a senzorické posouzení:

  • mladých lehkých vín
  • mladých těžkých vín
  • bílých i červených vín
  • lahvově zralých vín

Nebude například chybět raritní patnáctiletá Chardonnay 2004 z neméně raritního, australského, dnes již neexistujícíhi vinařství 1847.

Degustace proběhne v úterý 18.6.2019 od 19h.

Statistika a šroubovací uzávěr:

Uvádí se, že 4-10% z celosvětové produkce vína (uzavřeného korkem) je znehodnoceno vadami, za které „může“ kvalita korku. Vinaři se tento problém snaží odstranit jinými variantami uzávěrů: uzávěry z umělého korku, či umělé hmoty, skleněnými uzávěry a v neposlední řadě šroubovacími uzávěry.

Výhody šroubovacího uzávěru:

- víno se k vám jako mladé dostanete v prvotřídním stavu - svěží a aromatické - a tím i záruku, že si ho náležitě vychutnáte

- neexistují rozdíly mezi kvalitou lahví – každá láhev vína bude stejně kvalitní (či nekvalitní) jako ta, kterou jste si vychutnali kdykoliv předtím

 - nepodléhají vadám vína, které vznikají vinou korku

 - praktičnost

 - dobré a bezpečné skladování – zabrání se předčasné nežádoucí oxidaci vína a započetí rychlého procesu stárnutí. Láhve také mohou být bez problémů skladovány ve sklepě nastojato.

Nevýhody:

- jedná se hlavně o psychologický a estetický důvod. Hlavně u dražších vín si většina lidí chce užít onu aureolu otevírání lahve

 - absence mikroventilace vína při dlouhodobém uskladnění – archivaci. I když je mikrooxidace jen jednou z částí procesu zrání vína (souboru chemických procesů) a zastánci těchto uzávěrů tvrdí, že pro dodatečnou oxidaci vína je v horní části láhve dostatek kyslíku, protistrana o tom dosti výrazně pochybuje.

Ať tak nebo tak, přijďte se přesvedčit sami a ochutnat vína všech typů při jedná senzorické degustaci.

 

Seznam vín k degustaci:

Blanc de Noir 2017, Pfalz

Semillon-Vermentino Cuvée P 2014, Lageudoc

Grüner Veltliner Galgenberg 2018, Weinviertel

Grüner Veltliner Selection 2009, Weinviertel

Chardonnay 2004, Barossa Valley

Dornfelder 2017, Rheinhessen

Marselan 2017, Lageudoc

Blauburger 2008, Weinviertel

Levantine Hill  2013 Syrah, Yarra Valley

 

Cena degustace bude 399,-Kč a bude obsahovat i kvalitní občerstvení a neperlivou vodu. Vína si budete moci nakoupit po degustaci za výborné ceny. Rezervaci můžete učinit telefonicky 257 317 410, 608 256 471, obratem mailem nebo on-line zde níže.

 

Těšit se na vaši návštěvu bude 

Celý tým Vinného sklepa Újezd 19


Pořádá: Vinný sklep Újezd 19
Telefon: 257 317 410
E-mail: vinnyujezd@vinnyujezd.cz
Místo konání: Vinný sklep Újezd 19
 
© Vinný Újezd 2009 tvorba www stránek emocio
Rezervace Registrace
Facebook Vinný sklep Újezd
Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd