POJEM AIRACE, DEKANTACE - ON-LINE DEGUSTACE PROBĚHNE VE ČTVRTEK 4.2.2021 od 19h - vysvětlení a praktická ukázka jak a jak dlouho otevírat jaké víno před konzumací


POJEM AIRACE, DEKANTACE - ON-LINE DEGUSTACE PROBĚHNE VE ČTVRTEK 4.2.2021 od 19h - vysvětlení a praktická ukázka jak a jak dlouho otevírat jaké víno před konzumací

Zveme Vás na 2.degustaci ze série speciálních degustací pro zájemce o hlubší chápání vína

Přítelkyně, přátelé,
rádi bychom vás pozvali na další on-line degustaci, které bude mít společné téma dekantace vína. Degustaci rozdělíme na dvě části:
1) Teoretická - vysvětlení pojmů airace(provzdušnění) a dekantace. Rozdělení dekantačních nádob, příprava vína, typy sklednic atp.
2) Praktická - otevření a příprava 3 druhů vín - výrazné bílé, výrazné červené, lahvově zralé červené

Zakoupi si budete moci buď 3 láhve - Vinná 6 nebo 6 láhví - Vinná 6

Co je to dekantace?
Dekantování vína je v zásadě proces nalévání (dekantace) obsahu z jedné nádoby (obvykle láhve) do jiné nádoby (obvykle karafy). Víno se standardně podává z karafy, ale někdy se v restauraci přelévá zpět do původní láhve.

Proč dekantovat víno?
Ne každé víno se musí dekantovat. Mnoho z nás spojuje dekantaci se staršími víny Bourgogne nebo s vyzrálým Bordeaux - víny, které s věkem vylučují spoustu sedimentů. Dekantování odděluje víno od sedimentu, který by nejen ve vaší sklenici nevypadal hezky, ale také by způsobil, že víno chutná přísněji. Pomalé a opatrné dekantování vína zajistí, že sediment zůstane v lahvi a vy získáte pěkné čiré víno v karafě a následně ve sklenici.
Druhý a běžnější důvod k dekantaci je provzdušňování vína(airace). Mnoho mladých vín může mít výrazně uzavřenou senzoriku. Jak se víno pomalu nalévá z láhve do dekantéru, přijímá kyslík, což pomáhá otevírat vůně a chutě. Nejvíce z toho získávají vysoce taninová a plná vína - vína jako Cabernet Sauvignon, Syrah a jim podobná.

Odpůrci provzdušňování tvrdí, že víření vína ve sklenici má podobný účinek a naznačují, že dekantace může vystavit víno příliš velkému množství kyslíku, což vede ke zvýšené oxidaci a znehodnocení vůní a chutí - což se zamozřejmě nesmí stát. Osobně s tímto názorem nesouhlasím, pokud nedekantujete velmi staré červené burgundské víno, které je již velmi delikátní a vyžaduje minimální expozici kyslíku před pitím.

VINNOU 3 nebo 6 přímo k vám domu:
Vybereme 3 druhy vín, která budeme prezentovat přímo pro vás. Kdo bude mít Vinnou 3 nebo Vinnou 6 již doma bude ve výhodě, kdo se chce nejdříve jen juknout, může se stát pasivním divákem a nakoupit až po degustaci. Komunikovat budeme samozřejmě společně během samotné degustace přes chat FB. Facebook má výhodu, že se můžete po on-line vysílání kdykoliv připojit a degustaci si užít off line.

Závoz je po Praze a blízkém okolí zdarma a nabídka platí od 1.2.2021 do 7.2.2021. Můžete samozřejmě objednávat i od každého druhu samotný karton. I na to se vztahuje akčních 10 nebo 15%.
Objednávat můžete na kerlik@vinnyujezd.cz nebo dvorak@vinnyujezd.cz, případně vinnyujezd@vinnyujezd.cz.

Platba může probíhat cash v obálce nebo bezhotovostně na náš účet:
Bankovní spojení: 139741399/0800, Česká Spořitelna, a.s.

Zda-li vás nabídka zaujme, jsme potěšeni a vyrážíme k vám.

Na vi u vás doma nebo při další podzimní on-line degustaci :-)

Vinný Újezd 19




Publikováno: 28. 01. 2021

 
© Vinný Újezd 2009 tvorba www stránek emocio
Rezervace Registrace
Facebook Vinný sklep Újezd
Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd