30. 03. čtvrtek |
"Cesta k Syrahu" - Degustace na Vinném Újezdě 19
REZERVACE VÍCE |
04. 04. úterý |
Velká jarní barevná degustace na Vinném Újezdě 19 – tucet vín z jižní Francie
REZERVACE VÍCE |
DEGUSTACE PERLIVÝCH A ŠUMIVÝCH VÍN NA VINNÉM ÚJEZDĚ 19
18. 02. 2020
úterý
Rádi bychom vás pozvali na degustaci perlivých a šumivých vín. Degustace proběhne ve Vinném Újezdě 19 v úterý 18.2.2020 od 19h. Při této příležitosti bychom rádi představil výběr vín, z kterým se můžete v prostorech Vinný Újezd 19 setkat a s kterými rádi pracujeme. Degustaci rozdělíme na česko-moravskou část, italskou část a francouzskou část. Celkovou degustaci zakončíme vínem z oblasti Champagne z domu Canard-Duchêne a jejich vysoce zajímavým Cuvée Leonie brut, které můžeme popsat: Elegantní, vyvážená ovocná vůně s připomínkou tropického a sušeného ovoce s jemným kořením. Plná a delikátní hroznová chuť s jemným perlením. Odrůdy: Pinot Noir 50%, Chardonnay 25%, Pinot Meunier 25%.
Zákon č.353/2003 Sb. o spotřebních daních rozděluje vína s oxidem uhličitým na:
šumivá vína - šumivým vínem se pro účely tohoto zákona rozumí všechny výrobky, které jsou plněny do lahví s hřibovitou zátkou pro šumivé víno, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením, nebo které při uzavřeném obsahu při 20 °C mají přetlak 3 bary a více, který lze odvodit z přítomnosti rozpuštěného oxidu uhličitého.
perlivá vína - tlak min. 1 – max. 2,5 baru při 20 °C. (pozor – pokud je láhev perlivého vína uzavřena hřibovitou zátkou pro šumivé víno, která je upevněná zvláštním úchytným zařízením toto víno podléhá spotřební dani, i když je tlak v láhvi při 20 °C v rozmezí 1 – 2,5 baru.) U perlivých vín se proto používají korunkové zátky či šroubové uzávěry
tichá vína – všechna vína do přetlaku 1 baru při 20 °C
Metody výroby šumivých a perlivých vín
Karbonyzace - sycením CO2
- sekundární kvašení neprobíhá vůbec, víno je nasyceno CO2 jako sodovka
Dokvašováním
- Ukončení prvotní fermentace – Aromatické šumivé víno, Asti
Charmat metoda
- kvašením v tanku - zjednodušená klasická metoda
Transvazální metoda
- přerušovaná metoda - zjednodušená klasická metoda – vynechává se setřásání kalu do hrdla láhve a obsah láhve s v tlakovém systém vypouští do tanku, filtru je se a lahvuje
Klasická metoda kvašením v láhvi
- originální, typická pro Champagne (Méthode Champenoise), druhé kvašení probíhá v lahvi; nejnáročnější výrobní postup = nejdražší vína
- u nás je možné označit jako "méthode traditionnelle", "méthode classique", "traditional method", "classic method"
Šumivá vína se dělí podle obsahu cukru:
Brut nature - přírodně tvrdé, obsahuje méně než 3 g cukru na litr
Extra brut - zvlášť tvrdé, obsahuje 0 až 8 g cukru na litr
Brut - tvrdé, obsahuje méně než 15 g cukru na litr
Extra sec / Extra dry - zvláště suché, obsahuje 12 až 20 g cukru na litr
Sec - suché, obsahuje 17 až 35 g cukru na litr
Demi-sec - polosuché, obsahuje 33 až 50 g cukru na litr
Doux - sladké, obsahuje více než 50 g cukru na litr
Seznam vín k degustaci:
1) Rulandské šedé 2018 wine punk, Vinné sklepy Kutná Hora
2) Sekt Wilomenna 2015 brut (Veltlínské zelené/Chardonnay/Pinot Noir), Vinařství pod Chlumem
3) Sekt Blanc de Pinot Noir 2016, Vinné sklepy Kutná Hora
4) Sekt Blanc de Noir 2017, Vinařství Krásná Hora
5) Prosecco BIO vegan
6) Prosecco Asolo superiore DOCG
7) Sekt Francois Montand Brut rosé
8) Sekt Francois Montand Brut Blanc de blancs
9) Champagne Canard-Duchêne Cuvée Leonie brut
Degustací vás provede Jiří Dvořák.
Degustaci samozřejmě doplníme kvalitním občerstvením, dobrým pečivem a neperlivou vodou.
Vstupné na tuto degustaci bude 450,-.
Rezervaci můžete učinit telefonicky 257 317 410, 608 256 471, mailem vinnyujezd@vinnyujezd.cz nebo on-line zde níže.
Těšit se na Vaši návštěvu budou všichni z Vinného sklepa újezd 19
Pořádá: Vinný sklep Újezd 19
Kontaktní osoba: Jiří Dvořák
Telefon: 608 284 324
E-mail: vinnyujezd@vinnyujezd.cz
Místo konání: Vinný sklep Újezd 19