Maďarský degustační večer na Vinném Újezdě 19

05. 04. 2018
čtvrtek

Vstupné 499,-

PRVNÍ ČTVRTEK V DUBNU 5.4.2018 OD 19H

Přátelé, kamarádi,
musíme přiznat, že jsme se seriózněji věnovali maďarským vínům naposledy před deseti lety! Přišel čas vše napravit a zaměřit se na vína z nejtypičtějších regiónů a samozřejmě neopomenout tradiční místní klobásky, mangalicu, papriku ad. Pojali jsme tento večer jako velkou degustační maďarskou akci, při které ochutnáme tradiční maďarské, ale internacionální odrůdy doplněné regiónálními pochutinami. Degustace proběhne v prostorech Vinný sklep Újezd 19 ve čtvrtek 5.4.2018 od 19h.

Vína a pochutiny nám představí pánové János Szászik a Daniel Kastner.

Klimatické podmínky v Maďarsku lze charakterizovat jako kontinentální, přičemž Karpatské pohoří částečně tlumí větší výkyvy v počasí. Klima i množství srážek jsou optimální pro pěstování vinné révy po celé zemi. Maďarsko eviduje přibližně 100 tisíc hektarů vinic ve 22 oblastech, což zhruba odpovídá ploše vinic Německa, Austrálie, Bordeaux, nebo pětinásobku vinic ČR. Co se týče půdních typů ve vinařských oblastech, Maďarsko je obzvlášť rozmanitou zemí. Nejsou výjimkou ani půdy bohaté na vulkanické horniny (Tokaj, Badacsony, Somló) a jejich tzv. tufy ze zkamenělého popela (Tokaj, Eger), dále vápencové (např. Villány, Eger, Etyek-Buda), slídové (Sopron), sprašové (např. Szekszárd, Balaton), hlinité (např. Villány, Balatonboglár), písečné (Kunság) ad.


TOKAJ a TOKAJSKÁ VÍNA
Vinařská oblast Tokaj je historickou i teritoriální součástí velkého tokajského regionu, jehož podstatná část
se rozprostírá na severovýchodě Maďarska, na ploše cca 5 990 ha. Na jihovýchodním Slovensku je zákonem definovaná v rozloze cca 910 ha. Výrazy "Tokaji" a "Tokaj" má registrovány Maďarsko, Slovensko registruje výraz „Vinohradnícka oblasť Tokaj“. Vinařská oblast Tokaj je jednou z pěti oblastí na světě, v nichž lze vypěstovat hrozny na výrobu přírodně sladkých vín. Prvopočátky pěstování révy v této oblasti spadají do období nadvlády Římanů. Je všeobecně známo, že Římané měli k hroznům a obzvláště k vínu mimořádně pozitivní vztah. Pěstování révy a celkový rozvoj oblasti byl zpomalen vpádem Mongolů, kdy byl tento jedinečný kraj vylidněn a vinohrady byly zničeny. Velkou zásluhu na rozvoji kraje a prvopočátcích výroby tokajských vín má král Béla IV., který zpustlý a vylidněný kraj kolonizoval italskými osadníky z oblasti Bari a Furmini. Tito přinesli nové zkušenosti, ale hlavně základní tokajskou odrůdu – Furmint, která dává tokajskému vínu jeho nezaměnitelný charakter.


SEZNAM VÍN K DEGUSTACI:
1) Birtok Rizling 2016, Nyolcas és Fia, Eger
2) Furmint Betsek 2015, Chateau Cloche, Tokaj
3) Kadarka 2015, Hetény, Szekszárd
4) Kékfrankos 2015 Premium Selection, Chateau Teleki, Villány
5) Pinot Noir 2015, Cezar, Zala
6) Cabernet franc 2013, Cezar, Zala
7) Cabernet franc 2015 Premium selection, Czány, Villány
8) Egri Bikavér 2013, Nyoclas és Fia, Eger

9) Furmint 2015 polosladké, Kern, Tokaj
10) Tokaji Szamorodni Betsek 2012, Chateau Cloche, Tokaj

A co ochutnáme za delikatesy:
FOIE GRAS, Rex Ciboru
klobása Mangalica
klobása Gyulai
klobása Míves
slanina plátkovaná
uzená slanina Mangalica
Maďarské škvarky

Vstupné 499,-

Rezervaci můžete učinit obratem mailem, telefonicky na 608 256 471, 257 317 410 (po 17h)nebo on-line zde níže.

Těšit se budou všichni z Vinného Újezdu 19 a pánové Szászik a Kastner

 

 

 

 


Pořádá: Vinný sklep Újezd 19
Telefon: 257317410
E-mail: vinnyujezd@vinnyujezd.cz
Místo konání: Vinný sklep Újezd 19
 
© Vinný Újezd 2009 tvorba www stránek emocio
Rezervace Registrace
Facebook Vinný sklep Újezd
Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd Vinn jezd