30. 03. čtvrtek |
"Cesta k Syrahu" - Degustace na Vinném Újezdě 19
REZERVACE VÍCE |
04. 04. úterý |
Velká jarní barevná degustace na Vinném Újezdě 19 – tucet vín z jižní Francie
REZERVACE VÍCE |
Maison Chapoutier and friends na Vinném Újezdě 19
29. 09. 2022
čtvrtek
KOUZLO VELKÝCH GASTRONOMICKÝCH VÍN
Přítelkyně, přátelé,
po několika letech ochutnávání a konzultací jsme konečně navázali užší vztah (a přivezli do České Republiky první palety) s ikonickým vinařstvím ze severní Rhony Maison Chapoutier. Pan Michel Chapouiter, současný majitel, je opravdovou legendou, sídlící v městě Tain-l'Hermitage sousedící s absolutně top tratěmi pro výrobu ojedinělých vín z odrůd Syrah, Marsanne a Roussanne. Vzhledem tomu, že se dlouhobě zajímáme i o vrcholnou gastronimii, tak jsme krom jiných vín dovezli i vína při kterých rodina Chapoutierů spolupracuje s šéfkuchaři z *** michelinských restaurací. Chceme se a jsme poctěni se o taková vína s vámi podělit a okusit jedinečnost terroiru a také chuťové vyváženosti, kterou dávají dohromady vinař a šéfkuchař. Tato kombinace je super a moc nás na Vinném Újezdě 19 inspiruje. Degustace vína ze severorónských apelací Cornas, St. Joseph, St. Péray, Crozes Hermitages proběhne ve čtvrtek 29.9.2022 od 19h. Představíme vám i kvalitní suroviny a uzajímavé občerstvení, ale vězte michelinská restaurace opravdu nejsme :-).
Kdo je Maison Chapoutier:
Rodina Chapoutierů začíná svou historii v regionu Rhône již v roce 1808, ale v roce 1879 koupil Polydor Chapoutier své první vinice a zahájil vlastní podnikání. V polovině 20. století vedl podnik Max Chapoutier až do svého odchodu do důchodu v roce 1977, po kterém převzali vedení jeho synové Michel Chapoutier a Marc Chapoutier. O několik let později, během 80. let, se kvalita pod vedením Michela Chapoutiera nad vinicemi a vinařskými zařízeními výrazně zlepšila. Koncem 80. let 20. století se Chapoutierovi začalo dostávat značné mezinárodní pozornosti, pokud jde o kvalitu vín. Chapoutier byl prvním výrobcem vína, který zavedl na etiketách Braillovo písmo, počínaje rokem 1994 vínem Monier de la Sizeranne Hermitage. V roce 1996 to bylo rozšířeno na všechna vína stáčená a prodávaná vinařstvím Chapoutier. Michel Chapoutier dostal nápad uvést na etiketu Braillovo písmo poté, co slyšel svého přítele zpěváka Gilberta Montagného , který je nevidomý, v televizi vysvětlovat, že bude muset vzít někoho s sebou do obchodu, aby identifikoval každou láhev vína. Vinice Monier de la Sizeranne, kterou Chapoutier nyní vlastní a vyrábí z ní víno, byla založena rodinou Sizeranne a první a následující tisk Braillovým písmem na tomto víně je poctou této rodině a konkrétně slepému členu rodiny, Maurice de La Sizeranne, který byl zakladatelem a prezidentem Francouzské asociace pro nevidomé a také vyvinul zkrácenou verzi Braillova písma.
Kdo je Yanick Alléno:
Yannick Alléno se narodil 16. prosince 1968 v Puteaux a studoval na střední škole Santo Dumont v Saint-Cloud. Svou kariéru začal v Royal Monceau ve spolupráci s Gabrielem Biscayem, než nastoupil do hotelu Sofitel Sèvres a úzce spolupracoval s šéfkuchaři Rolandem Durandem a Martialem Henguehardmem. Poté, co vstoupil doDrouantu a studoval u šéfkuchaře Louise Grondarda, založil kuchyně Scribe. V roce 2003 byl hotel Le Meurice jmenován Alléno chef de cuisine, kde zůstal 10 let. V roce 2008 založil restauraci Le 1947 v Cheval Blanc Courchevel a v červenci 2014 převzal kuchyně Pavillon Ledoyen na Champs-Elysées v Paříži. V roce 2008 s Florence Cane založil skupinu Yannick Alléno s klienty v Saint-Tropez a Paříži, v Royal Mansour v Marrakech, v One&Only The Palm v Dubaji, v Shangri-La v Pekingu a ve věži 101 v Taipei. Založil také časopis Yam a v roce 2014 publikoval „Sauces Réflexion d'un cuisinier“, ve kterém popsal nové metody extrakce chutí pro omáčky. Alléno získal tři hvězdičky Michelin za Pavillon Ledoyen, jednu za Le 1947, jednu za Pobyt v Soulu a jednu za L'Abysse.
Hlavní restaurace Alléna:
Pavillon Ledoyen – Carré des Champs-Élysées, ***Michelin od roku 2015
L'Abysse: sushi bar, **Michelin
Hôtel Le Cheval Blanc – Courchevel, Restaurace 1947, ***Michelin od roku 2017
Kdo je Anne-Sophie Pic:
Anne-Sophie Pic se narodila ve Valence , Drôme , ve Francii dne 12. července 1969. Je dcerou šéfkuchaře Jacquese Pica a vyrůstala v rodinné restauraci Maison Pic . Její dědeček, Andre Pic , byl také šéfkuchař, který se proslavil zejména gratinovaným pokrmem z raků a který jako první získal restauraci tři michelinské hvězdičky v roce 1934. Původně se rozhodla nekráčet v jejich stopách a místo toho odcestoval do zámoří trénovat v managementu. Pracovala v Japonsku a Spojených státech jako stážistka pro různé společnosti, včetně Cartier a Moët & Chandon, ale zjistila, že ji její „vášeň“ přitahuje zpět do restaurace. V roce 1992, ve věku 23 let, se vrátila do Maison Pic, aby se pod svým otcem vyučila jako kuchařka. Zemřel o tři měsíce později a ona se přestěhovala do přední části domu. V roce 1995 přišla restaurace o svou třetí michelinskou hvězdu a měla pocit, že ztratila „hvězdu svého otce“ a rozhodla se vrátila do kuchyně. V roce 1997 převzal kontrolu nad restaurací Pic. Neměla žádné formální školení ve vaření. V roce 2007 znovu získala tři michelinské hvězdy Maison Pic. Bylo to teprve počtvrté, co žena kuchařka dosáhla tří michelinských hvězd. Téhož roku byla Pic jedinou ženou ve francouzském deníku Le Figaro v seznamu dvaceti nejbohatších kuchařů ve Francii.
Hlavní restaurace Pic:
Restaurace Maison Pic, Valance, ***Michelin
Restaurace La Dame de Pic, Londýn, **Michelin
Restaurace La Dame de Pic, Singapur, *Michelin
Seznam vín k degustaci:
Côtes-du-Rhône rouge 2021, A-S Pic
Cornas rouge 2019, A-S Pic
Saint Péray blanc 2021, A-S Pic
Payrolles Sélection Parcellaire 2017, A-S Pic
Côtes-du-Rhône rouge 2021, Y.Alléno
Saint Joseph-Couronne de Chabot rouge 2017, Y.Alléno
Saint Joseph-Croix de Chabot blanc 2020, Y.Alléno
Saint Joseph-Croix de Chabot rouge 2020, Y.Alléno
Croze Hermitage-Guer Van blanc 2020, Y.Alléno
Croze Hermitage-Guer Van rouge 2019, Y.Alléno
Cena degustace bude 990,-Kč a bude obsahovat i kvaltní občerstvení a neperlivou vodu.
Vína si budete moci nakoupit po degustaci za mimořádné ceny. Rezervaci můžete učinit mailem, telefonicky 257 317 410 (po-pá po 17h), 608 256 471 nebo on-line zde níže.
Těšit se budou na Vaši návštěvu Daniel Keřlík a všichni z VSU 19
Pořádá: Vinný sklep Újezd 19
Telefon: 257317410
E-mail: vinnyujezd@vinnyujezd.cz
Místo konání: Vinný sklep újezd 19