30. 03. čtvrtek |
"Cesta k Syrahu" - Degustace na Vinném Újezdě 19
REZERVACE VÍCE |
04. 04. úterý |
Velká jarní barevná degustace na Vinném Újezdě 19 – tucet vín z jižní Francie
REZERVACE VÍCE |
Profil Le Sang des Cailloux, špičkového vinařství z Vacqueyras a další zajímavosti z této oblasti
27. 02. 2020
čtvrtek
10 vín a dvě malé vertikály
Degustace pro ty, kdo už o Rhôně něco vědí - vína z Vacqueyras, jedné ze tři nejslavnějších oblastí jižní Rhôny.
Oblast zahrnuje dvě vesnice, Sarrians a Vacqueyras, je tři kilometry na jih od Gigondas. Celkem je zde 1441 hektarů vinic, v průměru produkují 34 hl/ha, celkem 49 005 hl vína. Pěstuje se zde hlavně červené víno - 96 % veškeré produkce, 3 % dělá bílé a 1 % je rosé. Dominantní je odrůda Grenache a pak Syrah, někdy zde chybí Mourvèdre. Vinice leží v nadmořské výšce 100- 400 metrů. Víno se zde produkuje někdy od 15. Století. Od roku 1937 má tato oblast apelaci AOC CDR, později CDRV, od roku 1990 je samostatná – v nejvyšší kategorii tzv. Cru.
Vinařství Sang des Cailloux
Vinařství vzniklo v roce 1975 po rozchodu bratrů Ricardů. V roce 1982 se Jean Ricard spojil se Serge Ferigoulem, který zde již několik let po studiích oenologie v Monpellier pracoval. Od roku 1990 je majitelem vinařství Serge Férigoule. V roce 2001 vybudoval nové sklepy, aby mohl vyrábět víno podle své filosofie a podle možností, které terroir Sang de Cailloux nabízí. Vyhýbá se maximálně chemickým přípravkům a využívá přírodní produkty i k ochraně vinic, stejně jako kompost namísto umělých hnojiv. Od roku 2008 pracují podle biodynamických principů a v roce 2010 získali bio certifikát. Základem vína je podle Serge práce na vinici, nikoli kouzlení ve sklepě. Péče o révu a hrozny, včetně likvidace těch méně kvalitních je základ. Sklízí se ručně, s pečlivou kontrolou hroznů. Ve sklepě se 100 % odzrňuje a hrozny jsou do betonových tanků. Fermentace probíhá za kontroly teploty a chlazení 2 – 3 týdny. Hned po ní probíhá malolaktické kvašení.
Vína se nefiltrují, neupravují a podle typu dozrávají v menších nebo velkých 450 litrových sudech. Pro nás jsou tato vína ukázkou toho, jak má Vacqueyras vypadat – mohutné, komplexní, zemité, kořenité, s temným ovocem, pěknými taniny, a slušnou kyselinou.
Ochutnáme jednak jeho základní víno ve třech ročnících a pak tři ročníky Lopy, z nejkvalitnějších starých vinic ve vysokých polohách. Lopy se jmenuje podle farmy, kde se Serge narodil. Používají se jen kvasinky na hroznech a ve sklepě, víno se nečiří, nefiltruje a zraje ve 450 litrových sudech.
3) Vacqueyras 2013, Camille Cayran
Degustaci samozřejmě doplníme kvalitním občerstvením, dobrým pečivem a neperlivou vodou.
Vstupné na tuto degustaci bude 690,-.
Rezervaci můžete učinit telefonicky 257 317 410, 608 256 471, mailem vinnyujezd@vinnyujezd.cz nebo on-line zde níže.
Těšit se na Vaši návštěvu budou všichni z Vinného sklepa újezd 19
Pořádá: Vinný sklep Újezd 19
Telefon: 257 317 410
E-mail: vinnyujezd@vinnyujezd.cz
Místo konání: Vinný sklep Újezd 19